Bogusław Mąsior

Lider listy do Sejmiku Województwa Małopolskiego w okręgu nr 1 obejmującym powiaty: Chrzanów, Olkusz, Oświęcim.

W 1971 ukończył studia na Wydziale Matematyczno-Fizyczno-Chemicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, po których podjął pracę w Południowych Zakładach Przemysłu Skórzanego "Chełmek" w Chełmku, gdzie był kolejno stażystą, technologiem i kierownikiem wydziału. W latach 1977–1996 był dyrektorem Fabryki Obuwia "Chełmek" w Będzinie, w latach 1998–1999 prezesem zarządu "Butbędzin" w Będzinie, w latach 1999–2001 dyrektorem regionu południowego "Bakoma" S.A. z siedzibą w Krakowie. Od 1994 był członkiem rady głównej Business Centre Club, działa w wielu organizacjach gospodarczych. Był w gronie założycieli Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Marketingu w Chrzanowie oraz zasiadał w senacie tej uczelni. W latach 1993–1997 zasiadał w Senacie III kadencji wybrany jako bezpartyjny kandydat z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej, reprezentując województwo katowickie. Był wiceprzewodniczącym Komisji Gospodarki Narodowej oraz członkiem Komisji Spraw Zagranicznych i Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych, a także stał na czele grupy polsko-włoskiej. Po raz drugi został wybrany do Senatu w 2001 z okręgu krakowskiego. W V kadencji Senatu (2001–2005) pracował w komisjach Gospodarki i Finansów Publicznych oraz Spraw Zagranicznych. W latach 1999–2001 był radnym powiatu chrzanowskiego. W 2006 i w 2010 wybrany na radnego sejmiku małopolskiego. Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C