image_intro_alt

Czarzasty: Jak przyjdzie czas rozliczeń, Jarosław Kaczyński powie, iż był zwykłym posłem

Wcześniej czy później to świństwo się zakończy. Ludzie zobaczą po prostu, jak są przygotowywane haki na uczciwych ludzi. Tak nawiasem - panie Wąsik, panie Kamiński i wszyscy ci panowie, którzy brali lub nie brali w tym udział, a to się okaże wcześniej lub później. Radził iść do pana prezydenta Andrzeja Dudy i wziąć ułaskawienie, bo jak przyjdzie kiedyś przyzwoity prezydent, to wam tego ułaskawienia nie da. A jak weźmiecie to ułaskawienie w styczniu, to będziecie mogli jeszcze robić te świństwa przez kilka miesięcy albo nawet parę lat, bo będziecie mieć kwit o niewinności w kieszeni.

To się kiedyś skończy i zejdzie na poziom normalnych ludzi. Wszystkie Pegasusy, podsłuchiwania ludzi, zastraszania ludzi, sędziów, wszystkie nominacje dla ludzi, którzy są bez twarzy i bez honoru - mówię o pani Pawłowicz i panu Piotrowiczu w TK - to świństwo się skończy. A my po to jesteśmy trzecią siłą w Polsce, by dzień i noc o tym mówić. Nieuczciwość zawsze wraca i trafia prosto w oczy.

Pan prezydent Andrzej Duda powinien zachować się przyzwoicie, ale tak się nie zachowa, bo w tej sprawie nie jest przyzwoity.

Z urzędnikami jest tak: robią co chcą, bo wydaje im się, że są niezamienialni, nieodwoływalni i niekrytykowalni, bo PiS ich wzywa, bo członkowie PiS mówią: można być naprawdę niemoralnym, a będziesz awansowany, możesz dostać podwyżkę. Ale ja mówię wszystkich nieuczciwym urzędnikom i prokuratorom: przyjdzie czas, zostanie to rozliczone. A ci sami prokuratorzy, którzy wykonywali wtedy polityczne rozkazy, w przeciągu chwili o 180 stopni zmienią swoje poglądy i najgorszy będzie PiS. Apeluję do urzędników: nie dajcie się oszukiwać, jak przyjdzie czas rozliczeń, Jarosław Kaczyński powie, iż był zwykłym posłem. Nie dajcie się robić w konia. Prokuratura może to umorzyć, ale ktoś się będzie musiał pod tym podpisać.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i przewodniczący SLD

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!